Dice

Film om Egge 1.2 .mov.00_00_03_15.Still001

Geografi

Egge Gård ligger i Lier, Norges største hagebrukskommune. Dalen lå under havet i istiden, og de marine avsetningene her har gitt næringsrik morenejord som er veldig dyrkingsgunstig. Midt i Lier ligger en mektig israndavsetning, kalt Eggemorenen. Her ligger gården, sydvendt med utsikt utover hele dalen. Navnet er gammelt – i vikingtiden het området Eggjar, som i kanten på en knivegg.

KLIMA

Klimaet i Lier er spesielt gunstig for dyrking av jordbærbær og epler. Vinteren er akkurat passe kald, slik at skadeinsekter og sopp dør av kulda mens plantene overlever uten problemer. Forsommeren er vanligvis tørr, og det gir mindre problemer med råte og sopp. Midtsommeren er derimot ofte rik på både sol og nedbør, men sjelden for varm – perfekt for dyrking av frukt og bær.

Disse forholdene gjør det mulig å drive et jordbruk med generelt liten bruk av plantevernmidler som gjør at vi kan drive en naturlig og bærekraftig produksjon. Man kan sammenligne klimaet på Egge med klimaet slik det var i Champagneområdet for 150 år siden. Kombinert med den magre sandjorden på Eggemorenen gir dette så gunstige vekstforhold at det nå er mulig å dyrke vindruer.

VANN

Vår lokale kilde Øksenebekken stammer fra det nærmeste fjellområde kjent som Finnemarka. Vi bruker kildevannet både til jordbruk og i våre drikkevarer. Vannet er nøytralt, med en PH på 7,5 og er derfor veldig fint å bruke til vanning. Øksenebekken inneholder og mye mineraler og salter. Det er vesentlig når vi bruker vannet til i destillering av brennevin, fordi mineralene demper alkoholpreget og tilfører en frisk smak til våre drikkevarer.