Dice

2.2

Vår historie

GÅRDENS HISTORIE

Egge var en av de første gårdene som ble ryddet i Lier, man antar at gården ble ryddet rundt år 0 og det sier noe om hvor gode dyrkningsforholdene faktisk er i området. Det har vært mennesker i Lierdalen ihvertfall i 6500 år før dette, men på grunn av at klimaet ble kjøligere var menneskene nødt til å bygge gårder for å overleve.  Liers fangstfolk og jordbrukere var ikke lenger nomader, de hadde blitt boende, eller “bonde” som vi sier i dag.

Vi vet at det var mye aktivitet på Egge under vikingtiden. Først og fremst fordi det er funnet mange gravhauger i området, de nærmeste ligger kun et par hundre meter fra hovedhuset på gården. I tillegg vet vi at en av Liers eldste veier går på toppen av Eggemorenen. Det sies at Ragnar Lodbrok tok med seg to fullastede vikingskip fra Lier på plyndringstoktene sine i England, det er ikke umulig å tenke seg til at et par av disse vikingene kan ha stammet fra Egge.

I løpet av middelalderen hadde kirken fått tak i mye land i Lier.  Egge kirke og Egge sogn nevnes flere ganger i middelalderen. Kirken som var viet til St.Margareta ble lagt ned på 1570 tallet. Selv om vi vet hvor kirken sto kan man dessverre ikke se spor av den idag.

02. februar 1702 kjøper Paul Paulsen Egge Gård, han tar senere stedsnavnet som sitt eget etternavn og slik havnet gården i familiens eie.

 

Tidslinjen

1702 – EIENDOMMEN

Egge Gård blir kjøpt på auksjon på Bragernes torg 19. juni av Paul Paulsen, han endrer etternavnet sitt til Egge. Slekten kan forøvrig spores tilbake til 1350 i Lier.

1920 – MARINIUS EGGE

Marinius Egge tar over gården og iverksetter jordskifte på Egge.

1963 – JORDBÆR

Nils Martin Egge legger om fra tradisjonell gårdsdrift til hagebruksproduksjon med hovedvekt på jordbærproduksjon med selvplukk.

1982 – ØKOLOGISK JORDBRUK

Marius Egge overtar gården og introduserer økologisk fruktdyrking.

1997 – EPLEMOST

Egge Gårds eplemost Liereple presses for første gang på Balholm presseri i Balestrand.

2002 – PRESSA

Den gamle pakkpressa til Balestrand blir kjøpt og mostproduksjonen flyttes til Egge. 30 tonn epler presses dette året.

2005 – ALKOHOLPRODUKSJON

Endring av alkohollovgivningen åpner for privat alkoholproduksjon i Norge. Egge Gård er den første gårdsprodusenten som blir godkjent.

2006 – CHAMPAGNEMETODEN

Egge Gård Liersider selges for første gang. Sideren blir produsert etter champagnemetoden, en eksklusiv og krevende metode der sideren andregangsgjæres på flaske. Sideren utvikles i samarbeid med Hervé Duclos, en av verdens fremste sider- og calvadosprodukt eksperter, fra Normandie.

Egge Eplebrennevin destilleres hos Arcus. Egge legges til lagring på eikefat fra Tronçais, slik det gjøres i tradisjonell calvadosproduksjon.

2007 – ALAMBIC À COLONNE

Innkjøp av et profesjonelt fransk destilleringsapparat; Alambic à Colonne, samme type som benyttes i Calvados- og Armagnacområdene. Erfarne franske destillatører monterteapparatet og lærte opp ansatte på Egge Gård.

2008 – SINGLE MALT

I samarbeid med Aass Bryggeri destilleres Norges første singel malt på Egge. Aass & Egge Norsk Single Malt brennes på Aass juleøl.

2010 – FRUKT SNAPS

Egge Gård Snaps – da under navnet Lierdrammen med eple, plomme og jordbær lanseres.

2011 – IS SIDER

Iseple blir lansert. Inspirert av kanadisk Ice cider og tysk Ice wine, lagres nypresset eplemost ute om vinteren slik at den fryser. Eplekonsentratet som blir igjen får et uvanlig høyt syre-og sukkerinnhold, Iseple lages på dette råstoffet

2012 – ROSE

Norges første Rosésider – Egge Gård Rose blir sluppet.

Samtidig begynner produksjon av flere etanolbaserte produkter: Egge Gård Akevitt med villkarve, Egge Gård Akevitt med eple og vilkarve, Egge Gård Sommerakevitt, Marius Egge Vodka, Marius Egge Eplevodka og Marius Egge Gin.

2014 – SIDER PÅ TØNNE

Egge Gård Norsk Gårdsider selges på fat.

2015 – INTERNATIONAL KONKURANSE

Den første musserende vinen laget på norske druer lanseres og døpes Egge Gård One. Samtidig lanseres Ung Egge, og Gammel Egge. Nylansering av to av akevittene; Egge Gård Akevitt som nå kalles Egge Gård Kongeakevitt, og Egge Gård Epleakevitt blir i større grad rettet mot svinekjøtt.

Iseple og Liersider vinner Pomme d’Or under en av Europas største sidermesser i Frankfurt; Apfelwein Weltweit. Egge Gård inviteres og av Landbruksdepartementet til å delta på det norske matprodusentlandslaget på Grüne Woche 2016 – verdens viktigste matmesse.