Dice

jordbaer

JORDBÆR

Jordbær er vår viktigste landbruksproduksjon. Vi leverer våre jordbær til Rema 1000 og dagligvarebutikker som dekker vårt nærområde, Lier, Drammen, Nedre Eiker, Asker og deler av Hurum.

I tillegg så leverer vi til Bama som er vår største mottaker av jordbær, der blir bærene distribuert til hele Norge, til Norgesgruppens butikker som Meny, Jacobs og Eurospar. I tillegg fryser vi ned jordbær til industrien. Vi lager også en fantastisk bra jordbærpurè i vår passeringsmaskin, purèen blir levert til iskremprodusenter, smoothieprodusenter og restauranter.

Korona, som er stor, lys og søt er etter manges mening best på smak og vår hovedsort.
Zephyr har en stor fordel; den modner noen dager tidligere enn Korona.
Polka modner fem dager etter Korona. Polka er en hardfør sort med lang holdbarhet og er sterk mot soppangrep.

 

JORDBÆRPLANTER

Korona, Sengha Sengana, Frida og Polka er noen av de mest populære sortene. De ulike sortene har ulike egenskaper med hensyn til når bærene modnes, bærstørrelse, smak og plantens toleranse for kulde, soppsykdommer og skadedyr. For å velge hvilken sort en skal dyrke bør en legge til grunn vinterforhold (kaldt eller mildt, mye eller lite snø) og bruksformål (spisebær, syltetøy, eller begge deler). Ved å plante flere sorter med ulik modningstid, kan du forlenge jordbærsesongen med flere uker i hver ende.

Korona er den vanligste sorten i Norge, og gir etter manges mening de beste bærene: store, lyse og søte. Sorten er svak mot øyeflekk, mjøldogg og rotstokkråte, men sterkere mot gråskimmel. Korona gir større avling enn Senga Sengana, og modner 3-4 dager tidligere. Vanskelig å hamse. Senga Sengana, kraftig og tett plante med mange utløpere og mørkegrønne, glinsende blader. Senga Sengana modnes noen dager etter Korona, og gir mørkerøde, aromatiske bær av god kvalitet. Sorten er svært god til friskkonsum og sylting. Sorten er spesielt utsatt for gråskimmel.

Frida er en ny, norsk sort med stor avling og svært store bær. Bæra tåler lite håndtering og transport, og passer således bra til dyrking i hagen. Sorten gir svært velsmakende bær, men bærene er lite holdbare og bør nytes friske – perfekt til dessert i innhøstingssesongen. Sorten er svak for mjøldogg. Polka gir faste og aromatiske bær av høy kvalitet, som egner seg godt både til lagring (frysing) og som dessert. Sorten kan imidlertid gi litt dårlig farge i kokt syltetøy. Størrelsens på bærene minker utover i sesongen og på gamle felt. Polka er svak mot lærråte og mjøldogg, men er spesielt sterk mot soppangrep.

Florence modnes veldig seint, og er særlig aktuell hvis du vil holde på smaken av sommer etter at sesongen egentlig er over. Florence gir god bærstørrelse og kvalitet til friskkonsum, men er lite egnet til syltetøy. Glima ligner Senga Sengana i voksemåte, og gir faste bær av god kvalitet. Sorten er krevende å dyrke; hvis den ikke får optimal vanntilgang blir bærene små. Sorten modner 10 dager før Senga Sengana. Sorten er sterk mot gråskimmel og mjøldogg. Bær fra Glima er spesielt godt egnet til sylting.

Zefyr gir gode, mørkerøde bær av samme størrelse som Senga Sengana, ofte kamforma med litt løs konsistens. Avlingen modner svært tidlig og tåler vinterkulda godt, hvilket gjør at den er spesielt populær i Nord-Norge. Sorten er svært utsatt for mjøldogg, men sterkere mot gråskimmel.