Dice

eple

EPLER

 

Vi selger eplene våre til dagligvare, men bruker og store deler av eplene våre til most og alkoholproduksjon. Klimaet her i nord gjør at vi får epler med et høyt syrenivå og en spesielt frisk smak.

Eplene våre kan du finne i dagligvarehandel. Ser du etter på emballasjen, kan du lete etter «Egge-merket» for å se hvilke epler som kommer fra Egge gård.

Aroma er den vanligste eplesorten i Norge og er et høsteple. Anbefalt brukstid er fra oktober til januar.

Gravenstein er en 200 år gammel sort, den eldste eplesorten som blir dyrket på Egge. Rød Gravenstein er et søtt og godt spiseeple med sesong i september og oktober. Sorten er dessverre på vei ut da den er for svak mot sopp.

Discovery, Katja og Katinka er alle tidlige høstepler med sesong i september og oktober. Disse er soppsterke og anbefales i økologisk produksjon.

Tohoku 2 er en japansk sort og ganske sjelden vare i Norge. Tohoku 2 har en fin rødfarge og god smak litt utenom det vanlige.

Åkerø er et tradisjonsrikt eple med mange trofaste brukere. På Egge Gård dyrker vi Åkerø Hassel, som er litt mer rødt og rosa i fargen enn vanlig Åkerø. Denne sorten har sesong i september og oktober.

DRUER

 

Klimaet på Egge kan sammenlignes med klimaet i Champagneområdet slik det var for 150 år siden. Kombinert med den magre sandjorden på Eggemorenen gir dette så gunstige vekstforhold at det nå er mulig å dyrke vindruer. I 2010 begynte vi med druer på Egge, 1000 vinranker ble plantet 10. oktober.

 

SOLARIS

Solaris er en hvitvinstype krysset frem av Normann Becher i Freiburg, Tyskland i 1975 og druene er en blanding av Riesling, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Zaraya Severa og Seyval Blanc. Denne druesorten er hardfør, modner tidlig og har et potensielt høyt alkohol innhold.